06 -120 705 96 
info@elorac.nl 

Massage

Lymfedrainage

Wat is Lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Bij deze therapie wordt een verstoorde lymfedrainage met de handen (manueel) gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en afgevoerd, waardoor zwellingen (oedeem) afnemen.

Het Lymfestelsel

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel: het lymfestelsel. Zoals er bloed door de bloedvaten stroomt, stroomt er lymfe door het lymfestelsel. De mens bestaat voor 2/3 uit water, om specifieker te zijn: vocht. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam, zoals in en rondom alle cellen van het lichaam.

Het lymfatisch systeem is het drainagesysteem van het lichaam. De lymfevaten en lymfeknopen zijn belangrijk om de lichaamscellen in optimale conditie te houden. Lymfe voedt, zuivert en draineert en heeft daarmee een belangrijke functie. Lymfedrainage is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij normaal gesproken geen hulp bij nodig is. Dit proces kan echter verstoord raken door ziekte, stress of een ongeval. Er kan zich vocht in een arm of been ophopen ( =lymfoedeem).  In dat geval kan manuele lymfedrainage deze lichaamsfunctie ondersteunen.

De behandeling

Manuele lymfedrainage is een rustige, zachte massagetechniek volgens de methode/therapie van Dr. Vodder. De massage is nagenoeg pijnloos. De massagedruk is zacht, in een ritme dat gelijk is aan het openen en sluiten van de kleppen die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht goed af te kunnen voeren. Op de plaatsen waar de huid is verhard door het vocht, is de massagedruk wat steviger. Vaak wordt een lymfetape aangebracht na de manuele lymfedrainage, hiermee wordt voorkomen dat lymfevocht na de behandeling weer terugstroomt.

Manuele lymfedrainage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij vele andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij spierproblemen, haematomen (bloeduitstortingen) en problemen met de bloedcirculatie.